En forutsetning for å ha utbytte av terapi er at klienten:
- opplever tillit til terapeuten
- føler deg sett og møtt
- er motivert og villig til å se på deg selv
- ønsker å bevege seg i retning av hva som er sant for seg
Et terapeutisk samtaleforløp kan utvikle klienten som menneske på mange plan. Avgjørende for at et slikt forløp skal være vellykket og utviklende for klienten er det man kaller den terapeutiske allianse, eller kvaliteten av selve relasjonen mellom klienten og terapeuten. Det er derfor viktig at klienten er oppmerksom på dette og føler full frihet til å velge fra en terapeut hvis han eller hun ikke føler at relasjonen er tilfredsstillende.
Å vurdere kvaliteten av en relasjon er ofte vanskelig, men følgende kvaliteter er ofte tilstede i gode relasjoner mellom en klient og en terapeut:
- Sympati. Det er et svært godt utgangspunkt hvis klienten og terapeuten virkelig liker hverandre.
- Respekt. Klienten blir ofte sårbar og utsatt i en terapisituasjon. Det er derfor viktig at klienten og terapeuten føler gjensidig respekt for hverandre og det som tas opp.
- Tilknytning. At terapeuten har evnen til å knytte seg til pasienten, og vice versa.
- Behag og ubehag. En god terapeutisk allianse er ikke alltid fryd og gammen, men innebærer at klienten og terapeuten også kjenner og erkjenner at de noen ganger kan han negative følelser for hverandre.
- Utfordrende. Noe av det viktigste en terapeut kan lære sine klienter er at de har ansvar for sine egne liv. Dette innebærer at terapeuten ikke bare kan være betingelsesløst støttende i ett og alt, men også utfordre klienten når det er nødvendig.
- Fleksibilitet. Det er viktig at terapeuten ikke slavisk følger en terapeutisk metode, men hele tiden lytter til klientens tilbakemeldinger og ønsker om hva som erfares og veien videre.
- Vennskap og arbeidsfellesskap. De beste terapeutiske alliansene har alltid et element av vennskap og arbeidsfellesskap ved seg. At terapeuten og klienten jobber mot felles, klart definerte mål, er av stor betydning.